Stories

Goudsmid nodig? BLGK Edelsmeden is dé goudsmid van Amsterdam

BLGK Edelsmeden is al ruim 20 jaar de winkel van de succesvolle edelsmeden Marijke te Loo, Marit de Koomen en Wouter de Gruijter. Het werk van deze goudsmeden is een begrip in Amsterdam en inmiddels ook ver daarbuiten. BLGK onderscheidt zich door een eigen vormgeving en het originele gebruik van edelstenen in combinatie met goud van een hoog gehalte. Alle handgemaakte producten zijn eigen ontwerp en in de atelier vervaardigd. Hieronder leggen we uit wat een goudsmid precies doet en hoe we bij BLGK te werk gaan

Een goudsmid, wat doet die eigenlijk?

Een goudsmid is iemand die gespecialiseerd is in het vervaardigen van sieraden. Vaak denken mensen dat een goudsmid uitsluitend met goud werkt, maar dit is echter niet waar. De term goudsmid zegt voornamelijk iets over het eindproduct. Waar een zilversmid vooral gebruiksvoorwerpen maakt, zoals schalen en bekers, maken goudsmeden voornamelijk sieraden en kunstvoorwerpen, 

Een goudsmid kan dus met meerdere materialen werken. Bij BLGK Edelsmeden wordt er voornamelijk gewerkt met zilver en goud van een hoog gehalte. Ook worden in veel van de sieraden van BLGK Edelsmeden edelstenen gebruikt.

Een goudsmid, hoe word je het eigenlijk? 

Marijke, Marit en Wouter hebben allemaal de opleiding Goudsmeden aan de Vakschool in Schoonhoven voltooid. Tijdens deze opleiding leer je tijdens praktijkuren de basisvaardigheden die je nodig hebt als goudsmid. Daarnaast volg je ook belangrijke vakken als kunstgeschiedenis en edelsteenkunde. Nadat je de basis hebt geleerd op de vakschool ga je stage lopen bij een goudsmid, tijdens de stage leer je hoe het echt is om aan het werk te gaan als goudsmid. Na de opleiding kan een goudsmid zelf kiezen om in loondienst te gaan, of om zelf een onderneming te starten. 

BLGK Edelsmeden: goudsmid in Amsterdam

In 1986 vestigden Marit en Wouter zich samen als goudsmeden in Amsterdam. Vanuit hun atelier op de Achtergracht verkochten zij hun eigen handgemaakte unieke sieraden. Marijke kwam bij hen stage lopen en opende ook haar eigen atelier in Den Haag. In 1996 openden de drie samen hun winkel in De 9 Straatjes in Amsterdam, genaamd BLGK Edelsmeden. Sindsdien worden daar unieke handgemaakte oorbellen, armbanden, ringen, trouwringen, colliers en mannensieraden verkocht. 

Hoe onderscheidt een goudsmid zich?

BLGK Edelsmeden heeft een hele specifieke stijl. Er wordt veel gewerkt met edelstenen die gezet worden in een hoog gehalte goud. Hierdoor krijgen de sieraden een oude uitstraling, maar wel in een nieuw jasje. Elke goudsmid heeft zijn eigen unieke stijl binnen het bedrijf; Marit werkt het liefst met grote kleurrijke edelstenen en zet deze vaak in een mooie robuuste gouden rand. Marijke maakt meer smeedwerk en gebruikt vaak een hamerslag in haar sieraden. En Wouter staat bekend om zijn liefelijke werk met blaadjes en elementen van de natuur. Zo onderscheiden de goudsmeden zich zowel van elkaar als van andere goudsmeden in Amsterdam en daarbuiten. 

Wat houdt een hoog gehalte goud in?

Zoals eerder al werd verteld, wordt er door goudsmid BLGK Edelsmeden veel gebruik gemaakt van een hoog gehalte goud, maar wat houdt dat precies in? Zoals veel mensen weten komt goud voor in verschillende soorten karaat, ook wel gehalten genoemd. De hoeveelheid karaat zegt iets over de puurheid van het goud. Is het goud 24 karaat, dan betekent het dat het puur goud is, oftewel het is niet gemengd met een ander materiaal. 18 karaat goud bestaat 75% uit puur goud en 14 karaat goud bestaat 58,5% uit puur goud. Deze lagere karaat soorten worden gemengd met koper en/of zilver: ze worden ook wel legeringen genoemd. Hoe hoger de karaat is van het goud, hoe zachter het materiaal is, waardoor dit makkelijker te bewerken is door de goudsmid. Het goud dat gebruikt wordt door BLGK Edelsmeden is duurzaam, 100% conflict-vrij en eerlijk geproduceerd.

Waar haalt een goudsmid zijn edelstenen vandaan?

Edelstenen worden overal ter wereld gewonnen en verkocht. Als goudsmid kun je ze verkrijgen bij groothandels en op grote edelsteenbeurzen, maar je kan ook zelf naar landen reizen om daar bij lokale handelaren stenen te kopen. De goudsmeden Wouter en Marit gaan jaarlijks op zoek naar de mooiste en meest bijzondere edelstenen om te gebruiken in hun sieraden. Dit doen ze in Bangkok, Hongkong, Jaipur of in München. Tijdens deze reizen ontmoeten ze lokale handelaren die de meest unieke edelstenen verkopen. Doordat zij op zoek gaan naar deze speciale edelstenen onderscheiden zij zich als goudsmid nog meer van de andere goudsmeden. Zo zorgen ze ervoor dat zelfs de stenen die zij gebruiken uniek zijn. Daarnaast gebruiken de goudsmeden van BLGK uitsluitend conflict-vrije edelstenen in hun sieraden. Dit zijn de meest voorkomende stenen die de goudsmeden gebruiken: Amethist, Aquamarijn, Bergkristal, Chalcedoon, Camee, Citrien, Diamant, Granaat, Loliet, Labradoriet, Maansteen, Onyx, Opaal, Parel, Peridoot, Prehniet, Robijn, Rookkwarts, Rozenkwarts, Saffier, Smaragd, Spinel, Tanzaniet, Toermalijn, Topaas en Turkoois. 

De service van BLGK Edelsmeden

Bij BLGK Edelsmeden kan men nieuwe werken kopen in de winkel in Amsterdam of bestellen in de webshop. Daarnaast kan door deze goudsmid ook een sieraad speciaal voor u ontworpen worden. Als u zelf een idee heeft voor een ontwerp kunt u die delen met een van de goudsmeden en samen tot een mooi ontwerp komen. U kunt ook de goudsmid speciaal voor u een ontwerp laten maken. Daarnaast kunt u ook altijd in het atelier terecht om daar de mooiste edelstenen uit te zoeken voor uw bijzondere sieraad. 

No products in the cart.