Stories

De geboortesteen die bij jouw maand hoort

Een geboortesteen is een edelsteen die hoort bij de maand waarin je geboren bent. Geboortestenen kwamen voor het eerst voor in de Exodus, een geleerde zag 12 edelstenen op een  borstplaat en heeft deze toegewijd aan de 12 maanden van het jaar. De edelstenen zouden bescherming bieden aan de drager van de steen. Ook gelooft men dat wanneer de geboortesteen op de huid gedragen wordt, dat deze dan een helende werking zou kunnen hebben.

De geboortesteen van de maand januari

Voor de maand januari is de geboortesteen de granaat. De granaat staat vooral bekend om zijn bloedrode kleur, maar kan ook voorkomen in het oranje (Mandarijn granaat) en in het groen (Tsavoriet). De hardheid van de steen ligt tussen de 6,5 en 7,5 op de schaal van Mohs. 

De ruwe kristallen van de edelsteen lijken een beetje op de zaden van een granaatappel, in het Latijn ‘Pomum Granatum’, vandaar dat de edelsteen de naam ‘granaat’ kreeg. 

De granaat is al sinds de oudheid een zeer geliefde edelsteen. Farao’s uit het oude Egypte droegen kettingen bezaaid met granaten. Later droegen ridders en krijgers granaten bij zich omdat deze bescherming zouden bieden op reis. En in de 19e eeuw werd de edelsteen zeer populair omdat het de lievelingssteen was van Queen Victoria. 

Volgens oude legendes kan de granaat, wanneer het leven uitzichtloos lijkt, kracht en energie geven. De edelsteen zou ook voor doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen zorgen. Daarbij bevordert de steen hoop, moed en optimisme.

Granaten worden gevonden in veel verschillende landen wereldwijd: India, Kenia, Madagaskar, Mozambique, Nigeria, Sri Lanka en Tanzania. 

BLGK Edelsmeden heeft meerdere prachtige sieraden waar granaten in zijn verwerkt zoals oorbellen met een oranje granaat, oorstekers met een mooie rode granaat of een ring met een ronde mandarijn granaat.

De geboortesteen van februari

Voor de maand februari is de geboortesteen de’amethist’. De amethist staat vooral bekend om zijn paarse kleur. De hardheid van de steen is 7 op de schaal van Mohs. 

De naam Amethist is afgeleid van het Griekse woord Amethustos, wat ‘niet bedwelmend’ betekent. 

Amethist was in de Griekse mythologie een bosnimf en Bacchus (god van de wijn) was verliefd op haar. Maar de liefde was helaas niet wederzijds, Amethist vroeg hulp aan de godin Diana en zij veranderde Amethist in een prachtig helder kristal. Bacchus was beledigd en schonk zijn wijn over het kristal heen, waardoor het een prachtige paarse kleur kreeg.

Door die mythe is er het oude bijgeloof dat de drager van een amethist beschermd wordt tegen dronkenschap. Ook zou het in de ochtend helpen tegen krachteloosheid en is het ook goed tegen slapeloosheid. 

Amethist wordt over de hele wereld gevonden maar de grootste vindplaatsen zijn Uruguay en Brazilië.

BLGK Edelsmeden heeft meerdere unieke sieraden waar amethisten in zijn verwerkt zoals: manchetknopen, een ring met een groene amethist of klassieke oorhangers met een amethist in barokzetting.

De geboortesteen van maart

De geboortesteen van de maand Maart is de Aquamarijn. De naam Aquamarijn komt van het Latijnse ‘Aqua Marina’, wat zeewater betekent. Dit slaat op de kleur die de steen heeft, de edelsteen kan in kleur variëren van groenblauw tot diep hemelsblauw. De hardheid van de Aquamarijn ligt tussen de 7,5 en 8 op de schaal van Mohs.

Legende zegt dat de steen van een zeemeermin was en tot de liefde leidt. Ook zou de steen bescherming bieden voor zeelui en zou het helpen tegen zeeziekte. Ook brengt de steen vrolijkheid en helderheid van geest. De aquamarijn helpt je emoties te uiten en duidelijk te communiceren.

In 1930 kreeg prinses Juliana voor haar 21e verjaardag een art-deco stijl tiara met 7 Braziliaanse aquamarijnen en diamanten in platina gezet van haar ouder, Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik.

De aquamarijn wordt gevonden in de veel verschillende landen: Brazilië, Kenia, Myanmar, Madagascar, Namibië, Nigeria, Sri Lanka, Rusland, Amerika, Zambia en Zimbabwe.

Bij BLGK Edelsmeden zijn vele handgemaakte sieraden te vinden waar deze geboortesteen in te vinden is zoals: een collier van aquamarijn, een met goud geknoopte armband of zilveren manchetknopen.

De geboortesteen van april

Bij de maand april hoort één van de bekendste edelstenen ter wereld, de ‘diamant’. De meeste mensen kennen de diamant als de heldere sprankelende doorschijnende steen, maar hij bestaat ook in veel andere kleuren; wit, blauw, bruin, grijs, geel, roze en zelfs zwart. De diamant is de hardste steen ter wereld en heeft daarom een hardheid van 10 op de schaal van Mohs. 

De eerste diamanten werden al in de vierde eeuw voor Christus verhandeld in India en begin 14e eeuw waren diamanten al bekend bij de Europese elite als mode accessoire. Een eeuw later werd voor het eerst een diamant gebruikt in een verlovingsring, toen Maximiliaan van Oostenrijk Maria van Bourgondië ten huwelijk vroeg. 

De bekendste diamant is de Koh-i-Noor, dit is een diamant van 109 karaat (21,8 gram) afkomstig uit India. De diamant is verwerkt in een van de kroonjuwelen van het Britse Koningshuis. Volgens de legende zou deze diamant ongeluk brengen over elke man die de steen bezit, alleen God of een vrouw kan de
Koh-I-Noor ongestraft dragen. 

Volgens sommigen maakt het dragen van een diamant men onbevreesd, onoverwinnelijk en dapper. De diamant brengt duidelijkheid en helpt tegen depressies en twijfels over het bestaan.

De belangrijkste diamant-mijnen zijn de vinden in: Angola, Australië, Botswana, Brazilië, Canada, China, Congo, Namibië, Rusland, Sierra Leone, Zuid Afrika en Tanzania.

Bij BLGK Edelsmeden worden ook regelmatig diamanten gebruikt in de sieraden. Bekijk hier alvast een paar mooie sieraden met deze bijzondere geboortesteen: een oesterring met zwarte diamanten, oorhangers met bruine diamanten of een collier met een enkele grijze diamant.

De geboortesteen van de groene maand mei

Bij de maand mei hoort de bekende groene edelsteen, de smaragd. Het is niet gek dat precies deze steen geassocieerd wordt met de ‘bloeimaand’. Want de smaragd is doorschijnend en heeft een prachtig heldergroene kleur, die ook wel doet denken aan het frisse groen van de lente. 

De naam smaragd komt van het Griekse woord ‘smaragdos’ wat groene edelsteen betekent.

De kleur wordt tegenwoordig ook wel smaragdgroen genoemd. De smaragd is vrij hard en heeft een hardheid van 9 op de schaal van Mohs.

De geschiedenis van de Smaragd begint in het oude Egypte. Farao’s hadden een grote voorliefde voor deze groene edelsteen. De oudste smaragd-mijnen stammen al uit 2000 v Chr. en waren te vinden vlak bij de Rode Zee. Egyptische kraamvouwen droegen vaak een smaragd gegraveerd met de al-moeder Isis, om de bevalling te vergemakkelijken.  

De smaragd werd door de Grieken geassocieerd met de god Hermes. De boodschapper van de goden. Daarom werd de edelsteen verbonden met waarheid, waarachtigheid en welbespraaktheid. Daarnaast zou de smaragd beschermen tegen verleiding het zou het de huwelijkse trouw bewaren. 

Elizabeth Taylor kreeg van Burton de beroemde smaragd parure van Bulgari, het enige Italiaanse woord dat ze volgens Burton kende. 

BLGK edelsmeden maakt veel sieraden met deze prachtige geboortesteen zoals: een collier van smaragd, oorhangers van smaragd en saffier en een ring met een gefacetteerde smaragd.

De geboortesteen van juni

Hoewel de parel technisch gezien geen steen is, wordt de parel wel gezien als de geboortesteen van de maand juni. Parels kunnen voorkomen in veel verschillende vormen en kleuren, ze worden gevormd in oesters en soms ook in slakken. 

In Tahiti vormen zoutwaterparels zich in oesters, deze zijn zeldzaam en zeer kostbaar. Uit Azië komen de meeste zoetwaterparels.

De oudste parels heeft men gevonden in Pompei en komen uit het jaar 79 na Chr. Alhoewel ze waarschijnlijk al veel langer worden gebruikt door de mens. Volgens de legende had Cleopatra ooit een weddenschap dat zij 10 miljoen sestertiën (oude munteenheid) kon spenderen aan één diner. Haar opponent geloofde dat niet en ging de weddenschap aan. Vervolgens gooide Cleopatra een parel van haar kostbare oorbel in een kop sterke azijn. Deze loste op en zij dronk het glas leeg. Hierdoor won zij de weddenschap.

In India worden parels gebruikt als Talisman. Chinezen gebruikten parels in de geneeskunde en Romeinen beschouwden ze als een symbool van macht, wijsheid en geluk. In de westerse wereld gelooft men dat parels vrouwen mooie dromen kan geven en dat ze een positieve werking hebben op de buik en ze zouden beschermen tegen onheil en foute vrienden. 

Wanneer parels veel worden gedragen worden ze mooier, maar pas op met parfum, want daar kunnen ze juist niet tegen. 

BLGK Edelsmeden biedt vele sieraden aan met deze geboortesteen zoals: een goud geknoopt collier, oorhangers met grote barokparels en een ring met een mooie ronde Tahitiparel

De geboortesteen van juli 

Bij de maand juli hoort de bekende rode edelsteen; de robijn. De mooie rode steen heeft zijn naam te danken aan het Latijnse woord ruber, dat rood betekend. De kleur van de robijn is rozerood tot donkerrood. De robijn is een vrij harde steen, hij heeft namelijk een hardheid van 9 op de schaal van Mohs.

De geschiedenis van de Robijn start in de groeven in Birma. De edelstenen werden naar het oude Egypte en het klassieke Griekenland geëxporteerd en daar werden ze gebruikt als decoratie in tempels en paleizen. In de Bijbel worden robijnen als waardevol beschreven, maar niet zo kwetsbaar als een goed mens of de wijsheid van God. En volgens de legende dachten de oude Hindu’s dat de kleur van robijnen werd veroorzaakt door een onblusbaar vuur binnenin de steen dat de drager een lang leven zou geven.

De rode kleur van de robijn maakt de steen het symbool voor liefde en passie. Daarnaast gelooft men dat de robijn levensvreugde en leiderschap vergroot, én de steen zou vitaliteit en dynamiek in het leven brengen. 

De beroemde robijn ‘De Long Star’ werd in 1964 gestolen uit het National History Museum in New York. Na betaling van $25.000 losgeld werd de robijn terug gevonden in een telefooncel.

BLGK Edelsmeden maakt graag gebruik van deze geboortesteen in hun sieraden. In de webshop zijn meerdere sieraden te vinden met robijnen zoals: een gouden ring met een ovale robijn, oorhangers met robijn en rozekwarts en oorstekers van gouden klompjes met een robijn.

De geboortesteen van augustus

Bij de zomerse maand augustus hoort natuurlijk een mooie groene steen. De naam van deze steen is peridoot. Deze geboortesteen is geelgroen, olijfgroen tot donkergroen. De steen heeft een hardheid van 6,5 tot 7 op de schaal van Mohs.

De Peridoot wordt al 3500 jaar gebruikt. De oudste vindplaats is op het eiland Zabarjad in de Rode Zee. Kruisvaarders namen de steen in de 12e eeuw mee naar Europa. 

In de middeleeuwen droegen geestelijken een ring met peridoot omdat deze steen hun kennis van de ziel zou vergroten en beschermen tegen kwade geesten. De Hawaiianen geloven juist dat de peridoot kristallen, die daar worden gevonden, de tranen van Pele zijn (de godin van de vulkaan). 

Daarnaast gelooft men dat de peridoot een steen is die beschermt en reinigt. De groene edelsteen zou je beschermen tegen negatieve invloeden van anderen. En daarnaast maakt de steen de drager zelfstandig en assertief. Ook zou de edelsteen de stofwisseling stimuleren en de lever stimuleren. 

De meest voorkomende vind plaatsen van peridoot zijn: Pakistan, China, Myanmar, Arizona en Zabarjad in de rode zee.

BLGK Edelsmeden gebruikt de geboortesteen van augustus, de peridoot, vaak in hun sieraden. Je kan hem vinden in bijvoorbeeld een Blaadjesring, oorhangers met saffier en peridoot of bijvoorbeeld een geknoopte ketting met periodetjes

De geboortesteen van september 

Bij deze maand hoort de prachtige geboortesteen de saffier. Deze steen kan veel kleuren hebben, maar de mooiste en meest kostbare zijn blauw. De saffier is een vrij harde steen met een hardheid van 9 op de schaal van Mohs.

Sinds mensenheugenis is de saffier een zeer geliefde steen. Door de blauwe kleur wordt de saffier ook wel hemelsteen genoemd. De edelsteen staat symbool voor puurheid en wijsheid. Het is een steen voor de liefde die een leven lang meegaat. Ook zou de steen stress en depressie wegnemen en staat hij bekend als de steen van voorspoed. 

In veel koningshuizen is de hemelsblauwe steen zeer populair. Zo schonk Willem III in 1881 een tiara met maar liefst 31 saffieren aan zijn tweede echtgenote Emma van Waldeck-Pyrmont. Prinses Diana kreeg van prins Charles een saffieren ring bij hun verloving. Later gaf hun zoon William deze ring aan zijn verloofd, Kate Middleton. 

De oorspronkelijke vindplaats van de saffier is Kashmir. Maar ze worden ook gevonden in Myanmar, Thailand, Montana, Cambodja en Australië.

BLGK Edelsmeden gebruikt deze geboortesteen vaak in hun sieraden zoals in de ring met een lila saffier en diamantjes, oorhangers met een roze saffier of een collier met een prachtige groengrijze saffier.  

De geboortesteen van oktober

Bij de maand oktober hoort de bijna magische geboortesteen, de opaal. De opaal is er in allerlei kleuren, de stenen met regenboog kleurige schitteringen zijn edelopalen. De gewone opaal is voornamelijk opaak (ondoorzichtig). Met een Opaal moet wel voorzichtig om worden gegaan, want hij heeft een hardheid tussen 5,5-6,5 op de schaal van Mohs. 

De oudste opaal komt uit 4000 v.Chr, deze zat in een sieraad. Vermoed wordt dat deze opaal uit de mijnen van Ethiopië afkomstig is. De bijzondere steen was zeer gelieft bij de oude Grieken en Romeinen en bij de Babyloniërs en Assyriërs.

In de oudheid geloofde men dat de steen magische krachten had en dat de edelsteen zou helpen tegen melancholie, het hart zou genezen en de ogen opnieuw liet glanzen. Daarbij werd ook nog geloofd dat de opaal de drager zou verleiden tot lichtzinnige avonturen. 

Belangrijk om te weten is dat de opaal gevoelig is voor zeep en warmte waardoor vochtverlies kan ontstaan. Wanneer de steen af en toe een nacht in koud water wordt gelegd kan dit de steen behoeden van uitdroging.

Bij BLGK Edelsmeden wordt er ook regelmatig met de geboortesteen gewerkt. Je kan ze vinden in oorhangers samen met een zwarte parel of in bijvoorbeeld gouden oorhangers in de vorm van een lampionnetje.  

De geboortesteen van November 

De geboortesteen van November zorgt voor een beetje warmte tijdens deze koude periode. De citrien is een prachtige warme gele steen. Echter, omdat de citrien bijna niet meer te vinden is,wordt tegenwoordig gebrande amethist als Citrien aangeboden. 

De citrien is al sinds 480 v. Chr een populaire edelsteen. De oude grieken droegen deze edelstenen als eerst in juwelen en de Romeinen droegen de edelstenen als diepdruk. In de middeleeuwen droegen de Kelten en Schotten de citrien als amulet tegen een slechte huid. 

Men gelooft dat de citrien rijkdom aantrekt en dat de drager ervan wordt gestimuleerd om dit met andere te delen. Daarnaast verwarmt en verlicht de steen en maakt het gemoed zonnig.

De Citrien wordt ook wel de steen van Mercurius genoemd, omdat de steen het denken zou versnellen. Het is dus een uitstekende steen om te dragen tijdens een examen! 

BLGK Edelsmeden maakt graag gebruik van deze zonnige geboortesteen. Je kan de steen dan ook terug vinden in veel verschillende sieraden zoals in een armband met verschillende soorten edelstenen, een ring van zilver en goud of in prachtige oorhangers met een druppelvormige citrien

De geboortesteen van December 

Bij deze wintermaand hoort de bijzondere blauwe steen; de Tanzaniet. De steen heeft een mooie diepblauwe kleur en heeft een hardheid van 6,5 op de schaal van Mohs.

Zoals de naam al verraad, is deze steen afkomstig uit Tanzania. Er is geen andere plek op de wereld waar deze steen gevonden wordt. De bewoners van Tanzania hadden de steen lang verborgen gehouden voor de buitenwereld, want pas in 1967 werd deze edelsteen ontdekt voor de edelsteenkunde. Tiffany & Co voerde de naam in. 

Volgens de Massai ontdekte herders tanzaniet na een brand toen de steen door hitte van bruin naar blauw verkleurde. De steen zou rust brengen en helpt het leven georganiseerd te houden. 

Er zijn een paar hele bekende Tanzanieten die wereldwijde faam hebben. De Queen of Kilimanjaro is een Tiara met een gefacetteerde tanzaniet van 242 karaat. In de film Titanic figureert een Tanzaniet als blauwe diamant die met het schip in de diepte verdween. En Elizabeth Taylor droeg graag sieraden met Tanzaniet omdat de steen de kleur van haar ogen had. 

BLGK Edelsmeden werkt ook regelmatig met Tanzaniet. Zoals in deze oorhangers met granaat en tanzaniet

No products in the cart.