Stories

Kleur edelstenen

De verschillende kleur die edelstenen kunnen hebben heeft te maken met de steensoort en waar ze vandaan komen.
Sommige edelstenen bestaan uit meerdere kleuren en andere edelstenen bestaan juist uit één kleur. Daarnaast zijn er ook nog edelstenen die gekleurd zijn door mensen doormiddel van chemische processen. Om een duidelijk overzicht te creëren worden hieronder de verschillende kleuren behandeld die een edelsteen kan hebben en welke edelstenen daar specifiek bij horen. 

Witte kleur edelstenen

Maansteen

De maansteen kan veel verschillende tinten hebben, maar hij staat vooral bekend om zijn melkwitte kleur. De mooiste maansteen heeft een blauwe of witte glans die doet denken aan het schijnsel van de maan, dit wordt ook wel gezien als een satijnachtige glans. Vanwege de mooie glans van de steen is de maansteen een zeer geliefde steen voor in sieraden. 

Opaal

De opaal komt ook voor in verschillende kleuren, zoals wit, zwart roze en oranje. De steen kan doorzichtig of opaak zijn en heeft een harsachtige glans. De opaal staat bekend om zijn bonte kleurenspel. 

Parel

Hoewel parels officieel geen edelstenen zijn, wordt het toch gezien als één van de populairste “stenen” in sieraden. Een parel is organisch en wordt gevormd door bepaalde weekdieren. Parels bestaan in verschillende vormen en kleuren en wat heel belangrijk is voor de parel is de glans, de luster. De glans van een parel bepaald voor een groot gedeelte de waarde van de parel. Deze heeft namelijk een groot invloed op de kleur. Wanneer de glans van perfecte kwaliteit is zal deze direct in het oog springen. Het luster van de parel is een complex effect wat niet te vergelijken is met de glans van edelstenen.Voor meer informatie over parel, klik dan hier.

 

Gele kleur edelstenen

Citrien 

De bekendste gele edelsteen is de redelijk zeldzame citrien. Citrien is geel of oranjebruin van kleur. De citrien is een prachtige warme gele steen. Echter, omdat de citrien bijna niet meer te vinden is, wordt tegenwoordig gebrande amethist als citrien aangeboden. Tevens is de Citrien de geboortesteen van de maand November

Diamant

De allerbekendste edelsteen is natuurlijk de diamant, maar wat veel mensen niet weten dat deze ook bestaat in veel verschillende kleuren, zo ook in het geel. Tevens is de diamant de geboortesteen van de maand april.

Lemonkwarts 

De lemonkwarts is ook wel bekend als lemon Citrien. Deze variant van de citrien is zo geel als een citroen. De kleur is geler dan een citrien en mist de oranje en bruin tinten, waardoor hij vaak een lichtere kleur heeft.

Toermalijn 

Deze edelsteen komt voor in alle kleuren van de regenboog. Toermalijn was vanwege zijn vele kleurvariaties al in de oudheid bekend in het Middellandse Zeegebied. Volgens een Arabische legende is de toermalijn een steen van de zon, die het hart versterkt en die beschermt tegen onheil en nachtmerries.

 

Groene kleur edelstenen

Groene Amethist

Alhoewel de amethist bekend staat om zijn paarse kleur, heeft de steen ook een prachtige groene variant, de prasioliet. De Prasioliet is een door vulkanische activiteit verhitte amethist Hierdoor krijgt het zijn groene kleur. Deze steen heeft een lichtgroene kleur en is doorzichtig. 

Jade 

Jade kan smaragdgroen tot lichtgroen zijn. De steen is doorschijnend tot opaak met een glasachtige tot zijdeglans. Jade is te herkennen aan het vettige oppervlak, de typerende tint groen, en de zwarte vlekjes. De steen heeft bovendien een vezelige structuur, wat verwerking lastig maakt. De meest gewaardeerde en dure soort jade is smaragdgroen, en heet wel Imperial Jade. 

Labradoriet

Labradoriet kan kleurloos, grijs, en groen zijn met stukken met een blauwe, groene of geelachtige glans als het gepolijst is.  Het is een iriserende steen. Als je de steen in het licht heen en weer beweegt zie je allerlei prachtige kleuren die op het eerste gezicht niet te zien waren.

Peridoot 

De Peridoot is een van de weinige edelstenen die in slechts één kleur voorkomt. Door de toevoegingen van ijzer wordt de rijke groene kleur veroorzaakt. De kleur hangt af van de hoeveelheid ijzer die aanwezig is. Peridoot is geelgroen en olijfgroen tot donkergroen. De steen is doorschijnend tot doorzichtig met een glasachtige glans. Tevens is de Peridoot de geboortesteen van de maand augustus. 

Prehniet 

Deze edelsteen is doorzichtig tot doorschijnend en heeft een melkachtig geelgroene tot lichtgroene kleur. Een leuk feitje: de steen is naar de Nederlandse kolonel Hendrik von Prehn vernoemd, die in de 18e eeuw het mineraal in Zuid Afrika ontdekte. 

Smaragd 

De bekendste groene steen is de smaragd. Smaragd is doorzichtig tot doorschijnend en heldergroen van kleur met een glasachtige glans. De smaragd dankt zijn kleur aan chroom, vanadium en ijzer. Afhankelijk van de aanwezige hoeveelheden zorgen deze voor een uitzonderlijk mooi kleurenpalet. De smaragd is vaak troebel door insluitsels die worden beschouwd als een bewijs van echtheid en door de vakman ‘Jarin’ genoemd. Tevens is de smaragd de geboortesteen van de maand mei.

Toermalijn

Zoals eerder benoemd komt deze edelsteen komt voor in alle kleuren van de regenboog. Groene toermalijn wordt ook wel verdeliet genoemd. Toermalijn was vanwege zijn vele kleurvariaties al in de oudheid bekend in het Middellandse Zeegebied.

Lichtblauwe kleur edelstenen

Aquamarijn 

Deze edelsteen is er zowel doorzichtig als opaak. De kleur van de aquamarijn kan variëren van heel lichtblauw tot donkerblauw met een groene tint, deze kleur verkrijgt aquamarijn door sporen van ijzer die in verschillende concentraties zorgen voor een buitengewoon mooi kleurenpallet. De aquamarijn is de geboortesteen van de maand maart. 

Chalcedoon 

De kleur van de chalcedoon reikt van melkachtig grijs tot duifblauw en de transparantie van chalcedoon is troebel doorschijnend. De chalcedoon is eigenlijk een zuivere kwarts die wit is. De mooie blauwe kleur van deze chalcedoon is een gevolg van een natuurkundig verschijnsel dat ontstaat door de microkristallijne structuur van de steen. 

Topaas

De topaas bestaat in vele kleuren, maar de blauwe kleur is één van de bekendste. De steen is doorzichtig en is bijna kleurloos tot bleekblauw. De steen is zeer helder en daarom erg geschikt om te beruiken in sieraden.

Toermalijn

Zoals eerder benoemd komt deze edelsteen komt voor in alle kleuren van de regenboog. Blauwe toermalijn wordt ook wel indigoliet genoemd. Deze steen kan lichtblauw tot paarsblauw van kleur zijn. Toermalijn was vanwege zijn vele kleurvariaties al in de oudheid bekend in het Middellandse Zeegebied.

Turkoois 

Turkoois is hemelsblauw tot groenblauw van kleur met meestal bruine of zwarte vlekjes. De edelsteen is doorschijnend tot opaak met een glasachtige tot vettige glans.Turkoois is heel poreus en neemt gemakkelijk kleurstoffen op. De mooie blauwe kleur verandert in groen door de inwerking van bijvoorbeeld transpiratie, zeep, parfum en schoonmaakmiddelen. 

Donkerblauwe kleur edelstenen

Ioliet

De ioliet, ook wel watersaffier genoemd, is grijsblauw, donkerblauw of paarsblauw van kleur. De steen is doorzichtig tot doorschijnend met een vettige glans. De kleur ligt heel dicht bij die van de blauwe saffier, maar is minder fel. Een opvallend kenmerk van de ioliet is zijn pleochroïsme. Hij lijkt donkerblauw met een violette tint. 

Labradoriet 

Zoals hierboven eerder omschreven kan de Labradoriet kleurloos, grijs, en groen zijn met stukken met een blauwe, groene of geelachtige glans als het gepolijst is.  Labradoriet is een iriserende steen. Als je de steen in het licht heen en weer beweegt zie je allerlei prachtige kleuren die op het eerste gezicht niet te zien waren. Vaak heeft de Labradoriet een prachtige blauwe gloed over zich heen. 

Lapis Lazuli  

De Lapis Lazuli, ook wel lazuursteen genoemd, is een ondoorzichtig gesteente met een intense azuurblauwe kleur. De steen staat bekend om de gouden spikkels die in de steen zitten van pyriet.

Saffier 

De saffier kan veel kleuren hebben, maar de mooiste en meest kostbare zijn blauw. Door de blauwe kleur wordt deze steen ook wel hemelsteen genoemd. In een saffier die cabochon geslepen is, kan een zespuntige ster zichtbaar zijn, dit noem je een stersaffier. De kleur van blauwe saffier ontstaat door de combinatie van IJzer en Titanium in de steen. De saffier is tevens de geboortesteen van de maand september

Toermalijn

Zoals eerder benoemd komt deze edelsteen komt voor in alle kleuren van de regenboog. Blauwe toermalijn wordt ook wel indigoliet genoemd. Deze steen kan lichtblauw tot paarsblauw van kleur zijn. Toermalijn was vanwege zijn vele kleurvariaties al in de oudheid bekend in het Middellandse Zeegebied.

Tanzaniet

Tanzaniet is blauw en paars van kleur, vaak met overloop tussen deze kleuren binnen één exemplaar. De steen is doorzichtig tot doorschijnend met een glasachtige tot parelmoerglans. De kleuren van tanzaniet worden veroorzaakt door het gehalte en de verhouding van chroom en vanadium. De Tanzaniet wordt alleen gevonden in Tanzania en is daarom ook vrij kostbaar. De edelsteen is teven de geboortesteen van de maand december.

Paarse kleur edelstenen

Amethist 

De amethist is een prachtige heldere edelsteen met een licht tot donker paarse kleur. De steen dankt zijn prachtige paarse kleur voornamelijk aan sporen ijzer, titaan en mangaan. De paarse steen is de steen van spiritualiteit, bisschopsringen en andere liturgische voorwerpen bevatten vaak deze steen. Tevens is dit de geboortesteen van februari 

Toermalijn

Zoals eerder benoemd komt deze edelsteen komt voor in alle kleuren van de regenboog. Paarse toermalijn wordt ook wel isiberiet genoemd. Paarse toermalijn kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren. Toermalijn was vanwege zijn vele kleurvariaties al in de oudheid bekend in het Middellandse Zeegebied.

 

Rode kleur edelstenen

Robijn

De robijn is net als de diamant en de saffier een zeer bekende en geliefde edelsteen. Het belangrijkste kenmerk van de robijn is zijn kleur. Hij heeft een rode kleur, van bruinrood tot rozig. De rode verkleuring komt door een kleine hoeveelheid chroom, ijzer, titanium of vanadium in het korund. De rode kleur van de robijn maakt de steen het symbool voor liefde en passie. De robijn is daarnaast ook nog de geboortesteen van de maand juli.

Bloedkoraal 

Bloedkoraal of ook wel rood koraal genoemd is een zeer kostbare en zeldzame edelsteen, bloedkoraal heeft een extreem langzame groeisnelheid. Het koraal komt uit de Middellandse Zee en wordt aangetroffen op een diepte van 2 tot 280 meter. Bloedkoraal is een beschermd koraal, doordat deze de afgelopen jaren massaal uit de zee is gehaald om er sieraden van te maken. Door de schaarste heeft men nu de Bamboekoraal ter vervanging.

Granaat

Deze edelsteen bestaat in veel verschillende kleuren, maar de bekendste is de bloedrode tot zwartrode kleur. De steen is doorzichtig tot doorschijnend met een glasachtige glans. De granaat was de favoriete steen van queen Victoria en daarom erg populair in die tijd. Tevens is deze steen de geboortesteen van Januari 

Roze kleur edelstenen

Roze opaal 

 

Rozekwarts

Zoals de naam al verraadt is de Rozekwarts roze van kleur en behoort hij tot de kwarts-familie. De steen is doorschijnend met een glasachtige tot vettige glans. Door de roze kleur is de Rozekwarts de steen van de liefde, volgens de oude Grieken zouden Eros en Amor deze liefdessteen op de aarde gebracht hebben. 

Toermalijn

Zoals eerder benoemd komt deze edelsteen komt voor in alle kleuren van de regenboog. Roze toermalijn wordt ook wel rubelliet genoemd. Roze toermalijn is zachtroze tot felroze van kleur. Toermalijn was vanwege zijn vele kleurvariaties al in de oudheid bekend in het Middellandse Zeegebied.

Oranje kleur edelstenen

Carneool 

De kleur van de Carneool varieert van licht oranje tot donkerbruin en is doorschijnend en opaak. In de meeste gevallen bevat deze edelsteen zowel oranje als bruine kleurtinten. De oranje kleur van Carneool is zeer geliefd. Deze edelsteen heeft een zomerse uitstraling vanwege de vrolijke kleur.

Oranje Opaal

De oranje opaal wordt ook wel vuuropaal genoemd. De vuuropaal vernoemd naar de oranje kleur vertoont meestal geen opalisatie en is meestal melkachtig troebel. De beste kwaliteiten zijn helder doorzichtig.

Mandarijn Granaat

De granaat kent vele kleuren, naast de populaire rode kleur kent hij ook een prachtige oranje kleur. Deze oranje granaat wordt ook wel ‘mandarijn granaat’ genoemd. De mandarijn granaat is een zeer geliefde edelsteen vanwege zijn prachtige kleur variërend van bruinoranje naar fel oranje tot oranjerood. Pas in 1991 werd de eerste mandarijn granaat gevonden in Namibië. 

Doorzichtige edelstenen 

Bergkristal

De bergkristal is wit tot kleurloos, doorzichtig en heeft een glasachtige glans. Deze steen behoort tot de kwarts-familie. Lang geloofde men dat bergkristal ontstaan was uit ijs dat was versteend, want daar lijkt het ruw ook op.

Diamant 

De allerbekendste steen ter wereld moet wel de diamant zijn. Omdat de steen een hardheid van 10 op de schaal van Mohs heeft zal deze ook niet snel beschadigen. De waarde van de steen wordt deels bepaald door de kleur van de steen. De meest zeldzame en totaal kleurloze diamanten zijn het meest waardevol. Tevens is de diamant de geboortesteen voor de maand april. 

 

Zwarte kleur edelstenen

Diamant

Ook in deze lijst is de diamant weer te vinden. De zwarte diamant is een zeer bijzondere soort diamant. Deze kleur is namelijk ontstaan door zoveel insluitsels binnen de steen dat de steen zwart is geworden. Normaal gesproken zorgen insluitsels er voor dat diamant in waarde verminderd, maar in dit geval werkt het andersom. De intens zwarte kleur van de steen is niet te vergelijken met een andere zwarte steen, dit komt tevens door de prachtige diamanten glans die ondanks al zijn insluitsels is gebleven.

Onyx 

Onyx is een chalcedoon variant met witte en zwarte banden. De steen is doorschijnend met een matte tot zijdeglans. Onyx wordt primair vanuit vulkanisch magma gevormd en ontstaat uit koelere oplossingen in holle ruimten in gesteenten. De meest gewilde onyx is helemaal zwart; deze is echter vrij zeldzaam.

Parel

Deze parel is vernoemd naar het belangrijkste eiland van Frans Polynesië, Tahiti. De pinctada margaritefera-oester levert parels met verschillende kleuren: van zilvergrijs, blauwachtig zwart, bruinzwart tot aubergine. De kleur wordt beïnvloed door de aanwezigheid van minerale zouten, door plankton en de temperatuur van het water. 

Spinel

De spinel komt in heel veel kleuren voor. De steen is doorzichtig tot opaak met een glasachtige glans. De zwarte spinel is een prachtige edelsteen en wordt daarom regelmatig gebruikt voor sieraden.

 

Bruine kleur edelstenen

Diamant

Ook in dit rijtje hoort de diamant weer thuis. De bruine diamant krijgt heeft een beetje een champagne kleur. Maar door de hardheid van de steen blijft de diamant toch zijn glans behouden. Dit maakt de bruine diamant zeer speciaal en niet te vergelijken met een andere edelsteen.

Rookkwarts

Rookkwarts is een doorzichtige steensoort met een glasachtige glans die heel lichtbruin tot zwart van kleur zijn. De karakteristieke kleur ontstaat vooral door de inwerking van natuurlijke radioactieve straling op kwarts. Rookkwarts geeft zelf geen radioactieve straling af en is dus niet gevaarlijk.

Labradoriet 

Labradoriet kan kleurloos, grijs, bruin en groen zijn met stukken met een blauwe, groene of geelachtige glans als het gepolijst is.  Het is een iriserende steen. Als je de steen in het licht heen en weer beweegt zie je allerlei prachtige kleuren die op het eerste gezicht niet te zien waren.

 

No products in the cart.